Onko puhelimella vedonlyönti tietoturvariski?

Mobiilivedonlyönti on mullistanut perinteisen vedonlyönnin ja tarjonnut pelaajille mahdollisuuden asettaa vetoja ja seurata tuloksia kätevästi älypuhelimen välityksellä. Kuitenkin, kuten kaikissa tällaisissa toiminnoissa, myös mobiilivedonlyönnissä on lukuisia tietoturvariskejä. Nopeasti joku voisi ajatella, että kunhan vain pelaa turvallisella vedonlyöntisivulla, ei riskejä silloin juurikaan ole. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin, vaan riskejä voi piillä jopa useissa yllättävissä paikoissa. Lisäksi myös jokaisen yksilön vastuulla on toteuttaa tiettyjä toimia, jotta tietoturvariski on ja pysyy mahdollisimman pienenä. Mitä nämä asiat käytännössä ovat? Otetaan siitä selvää! 

Luotettavan toimijan valinta 

Ensimmäinen askel turvallisen mobiilivedonlyönnin varmistamiseksi on valita luotettava toimija, joka osaa käsitellä henkilötietoja ja toteuttaa tarpeelliset suojaukset vaaditun korkealla tasolla. Vaikka luotettavia toimijoita on olemassa paljon, on tarjolla tämän lisäksi tätäkin enemmän muita epäluotettavia tahoja. Siksi jokaisen yksilön vastuulla on valita itselleen turvallinen sivusto, joka on satavarmasti luotettava toimija Suomessa. 

Vedonlyöntisivujen luotettavuus voi vaihtella, jonka vuoksi yksilöiden on syytä tarkistaa jokaisen harkitsemansa sivun taustat. Esimerkiksi vedonlyöntisivun pelilisenssiin tutustumalla ja muiden käyttäjien kokemuksia lukemalla voi jo saada hyvän kuvan siitä, kuinka luotettava toimija on oikeasti kyseessä. Juuri lisenssi kertoo esimerkiksi siitä, kuinka tiukasti kyseisen sivun toimintaa valvotaan ja minkä tahojen osalta. Lisäksi tiettyjen lisenssien saamiseksi vedonlyöntisivun tulee täyttää vaadittuja kriteerejä, joka lisää myös tietoturvaa kyseisellä sivulla. 

On lisäksi suositeltavaa, että yksilöt tutustuvat huolellisesti vedonlyöntisivujen sääntöihin, ehtoihin ja tietosuojakäytäntöihin. Näistä voidaan esimerkiksi löytää tiedot vedonlyöntisivulla käytössä olevista salauksista ja muista turvallisuustoimenpiteistä, joiden avulla sivulla turvataan pelaajien tietoja. Jos kaikkien näiden tietojen tutkiminen tuntuu raskaalta, voivat suomalaiset löytää itselleen parhaat vedonlyöntisivut Vedonlyöntisivustoni.com-sivulta, joka arvostelee ja listaa vain luotettavia Suomessa toimivia vedonlyöntisivuja. 

Pelaajan oma vastuullisuus 

Vaikka luotettavan toimjan valinta on ehdottoman tärkeää, ei älylaitteilla vedonlyönnissä tule silti unohtaa myös yksilöiden vastuuta. Vaikka vedonlyöntisivun omistava yritys tekisi kaiken oikein turvallisuuden näkökulmasta, voi yksilön toiminta heikentää hänen omaa tietoturvaansa. Siksi jokaisen puhelimella vedonlyöntiä harrastavan henkilön tulee olla tietoinen niistä asioista, joilla hän voi itse kasvattaa ja vahvistaa omaa tietoturvaansa. Alla olevassa listassa on mainittu neljä nopeaa ja helppoa tapaa laskea yksilön tietoturvariskiä älylaitteita käytettäessä. 

1. Vahvojen salasanojen käyttäminen 

Vahvan salasanan käyttäminen on niin sanotusti ensimmäinen puolustuslinja, jolla yksilöt voivat lähteä vahvistamaan tietoturvaa. Liian monet käyttäjät luottavat heikkoihin ja helposti arvattaviin salasanoihin, joka kasvattaa tilin hakkeroimisen todennäköisyyttä. Jotta yksilö voi suojella omia henkilötietoja, tulee hänen käyttää jokaisella sivulla erilaisia uniikkeja vahvoja salasanoja.

Lähtökohtaisesti mobiilivedonlyönnissä vahva salasana on sellainen, joka on yhdistelmä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkkejä. On suositeltavaa käyttää yhdistelmää, joka ei suoraan tarkoita mitään, vaan on vain erilaisia numeroita ja kirjaimia peräkkäin. Yleisien sanojen ja numeroyhdistelmien käyttö heikentää tietoturvaa ja kasvattaa hakkeroinnin todennäköisyyttä. 

2. Kaksivaiheinen tunnistautuminen 

Kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttö on varma ja tehokas keino suojata vedonlyöntitili entistä paremmin. Tämä ominaisuus lisää niin sanotun ylimääräisen suojakerroksen, ja kukaan ei voi päästä käyttämään henkilön käyttäjätiliä ilman, että hän kirjautuu sisään vähintään kahdella eri tavalla. Toisin sanoen enää pelkkä salasanan ja käyttäjätilin nimen tietäminen ei riitä. 

Yleisesti ottaen kaksivaiheinen tunnistautuminen toimii siten, että salasanan syöttämisen lisäksi kirjautuminen tulee vahvistaa myös toisella tavalla. Yleisimmät tavat ovat joko sähköpostiin lähetettävä koodi, mobiilivarmennus joko sähköpostin tai sovelluksen kautta, tai kirjautumisen vahvistaminen myös verkkopankkitunnuksien avulla. Tämä tekee välittömästi jokaisesta tilistä huomattavasti turvallisemman, ja on myös äärimmäisen yksinkertainen ottaa käyttöön. 

3. Säännölliset ohjelmistopäivitykset 

Ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä käyttää älypuhelimia, mutta tästä huolimatta suurin osa heistä ei ymmärrä, kuinka suuri vaikutus säännöllisillä ohjelmistopäivityksillä on koko älylaitteen turvallisuuteen. Usein erilaiset ohjelmistopäivitykset sisältävät pieniä korjauksia ja parannuksia, jotka ovat suunniteltu suojaamaan laitetta mahdollisilta ja havaituilta tietoturvariskeiltä. Siksi on erittäin tärkeää pitää käyttöjärjestelmä ja vedonlyöntisovellus aina päivitettynä. 

Käyttöjärjestelmän ohjelmistöpäivitykset ovat yleensä saatavilla automaattisesti ja yksilön tulee vain hyväksyä niiden asennus. Vedonlyöntisovellusten saatavilla olevat päivitykset taas eivät aina tule samalla tavalla näkyviin näytölle, vaan joskus ne täytyy erikseen etsiä ja varmistaa sovelluskaupan kautta. Vaikka päivityksen etsiminen voi olla hieman haastavampaa, on se siitä huolimatta helppoa, ja ehdottomasti vaivan arvoista. 

4. Oman yksityisyyden suojaaminen 

Yksityisyyden suojaaminen on tärkeää niin mobiilivedonlyönnissä kuin missä tahansa muussa asiassa. Useimmat vedonlyöntisivut ja sovellukset pyytävät käyttäjiltä luvan käyttää sijaintitietoja ja muita henkilökohtaisia tietoja tarjoamansa palvelun kannalta. Kuitenkin pelaajalla on oikeus valvoa, mitä tietoja he jakavat ja miten niitä käytetään. Usein näitä tietoja ei myöskään ole aivan pakollista jakaa, vaan siitä voidaan myös kieltäytyä. 

Yksilö voi toisin sanoen varmistaa, mitä sovelluksen säännöissä ja ehdoissa lukee ennen kuin hän myöntää sovellukselle lupaa yhtään mihinkään. Hän voi myös rajoittaa omien sijaintitietojen käyttöoikeuksia, jos ne eivät ole välttämättömiä kyseisessä sovelluksessa vedonlyönnin tai muun käytön kannalta. On myös suositeltavaa välttää jakamasta mitään henkilötietoja silloin, jos jokin asia vaikuttaa epäilyttävälle tai kyseenalaiselle. Oman yksityisyyden suojaaminen on aina keskeinen osa tietoturvaa, ja auttaa jokaista nauttimaan mobiilivedonlyönnistä turvallisesti. 

Huijaukset ja haittaohjelmat 

kaksivaiheinen tunnistautuminen

Huijaukset ja haittaohjelmat ovat vakava uhka mobiilivedonlyöjille. Monet epärehelliset tahot pyrkivät hyötymään pelaajien huolimattomuudesta ja tietämättömyydestä, ja koska uhkapelit

ovat muutenkin hieman harmaalla alueella Suomessa, ei kyseenalaisia tahoja osata samalla tavalla varoa tai epäillä. Yleinen huijausyritys liittyy haitallisten sovellusten lataamiseen. Tämän vuoksi pelaajien tulisi olla aina erityisen varovaisia ja välttää lataamasta sovelluksia sellaisista lähteistä, joiden luotettavuudesta he eivät voi olla täysin varmoja. Lisäksi pelaajien tulisi saman asian vuoksi klikata vain linkkejä, joiden he tietävät johtavan luotettaville sivuille. 

Haittaohjelmien tunnistaminen ei aina ole niin yksinkertaista kuin voitaisiin olettaa. Sellainen voi esimerkiksi olla piilotettuna muuten hyvin tavalliselta näyttävän sovelluksen sisälle tai osaksi verkkosivua, joka voi sellaisenaan jo vaarantaa pelaajan tietoturvan ja yksityisyyden. Tällaisen ohjelman välttäminen voi olla monimutkaista, mutta jos käytetään vain tunnettujen ja aidosti luotettavien toimijoiden palveluita, ei ongelmia tule vastaan. Välttääksesi tällaiset riskit varmista, että lataat vedonlyöntisovellukset aina vain virallisista lähteistä, kuten Google Play Store tai Apple App Store. Luotettavuutta lisäävät myös muiden käyttäjien arvostelut ja arvioinnit.