Mitä tarkoittaa datan käytön varoitus?

Tuliko puhelimeesi ilmoitus Datan käyttövaroitus ja nyt ihmettelet, mitähän tälle pitäisi oikein tehdä? Kaikissa Android-puhelimissa on oletuksena päällä datan käyttövaroituksesta ilmoittaminen. Kyseinen ilmoitus tarkoittaa sitä, että olet käyttänyt kuluvan kuukauden aikana kännykkäliittymälläsi dataa vähintään 2 gigatavun verran.

Mitä datan käytön varoitus tarkoittaa Suomessa?

Suomessa datan käytön varoitusta ei tarvitse huolestua, sillä kaikki suomalaiset operaattorit tarjoavat täysin rajatonta mobiilidataa. Eli jos käytössäsi on Elisa, Telia tai DNA, ilmoituksen voi yksinkertaisesti sivuuttaa olkaa kohauttamalla ja pyyhkäistä sen pois.

Jos taas käytät Moin liittymää, kannattaa seurata datan käyttöäsi tarkemmin. Edullisin Moin liittymätyyppi rajoittaa pakettiin kuuluvan tiedonsiirron 6 gigatavuun kuukaudessa, joten varoituksen ilmestyessä olet käyttänyt jo kolmanneksen kuukauden mobiilidatastasi.

Mitä datan käytön varoitus tarkoittaa silloin, kun liittymässä on rajattomasti dataa?

Jos liittymässäsi on rajaton mobiilidata, datan käytön varoitus ei tarkoita mitään. Jos käytät Elisan, Telian tai DNA:n liittymää, datan käyttövaroitus ei merkitse mitään. Tästä syystä, jos puhelimessasi näkyy datan käytön varoitus, et tarvitse tehdä muuta kuin ohittaa se olkaa kohauttamalla ja pyyhkäistä se pois.

Miten voin seurata datan käyttöäni?

DNA: DNA Puhelinsovelluksessa voit seurata datan käyttöäsi. Sovelluksesta löydät tilaus- ja tarjouslistauksen, josta näet kaikkien elinikäisten tuotteidesi tiedot ja käyttörajat. Lisäksi sovelluksessa on selkeä erittely kuukausittaisista maksuista ja datan käytöstä.

Elisa: Elisan MyElisa-verkkopalvelussa voit seurata datan käyttöäsi. Palvelussa on selkeä ja yksityiskohtainen raportti puhelinliittymiesi datankäytöstä. Seuraamalla raportteja voit tarkkailla kuinka paljon olet käyttänyt tiedonsiirtoon dataa ja milloin.

Telia: Telian Mobiililaajakaistan Koti-sivulla voit seurata datan käyttöäsi. Voit helposti tarkistaa, kuinka paljon tiedonsiirtoon käytettävää dataa olet kuluttanut ja milloin. Näet myös, mihin liittymääsi liittyvät maksut ovat perustuneet.

Kuinka voin vähentää datan käyttöä?

Datan käytön vähentämiseksi sinun kannattaa aloittaa siitä, että asentaa sovellukset vain tarvitsemiesi tarpeisiin. Älä asenna turhaa sälää, joka vie vain muistia ja vaatii paljon dataa. Pääsääntöisesti, pienemmät sovellukset kuluttavat vähemmän dataa, joten valitse aina vastaava sovellus, jos sellainen on saatavilla.

Voit myös katsella videoita offline-tilassa, jolloin et kuluta dataa. Valitse esimerkiksi YouTube-palvelu, jossa voit ladata videon ja katsoa sen myöhemmin ilman datan käyttöä.

Käytä vain mielenkiintoisten sisältöjen lataamiseen mobiiliyhteyttäsi. Yritä välttää sivustojen lataamista, joilla ei ole juurikaan informatiivista arvoa. Et myöskään halua ladata liikaa musiikkia, pelejä tai elokuvia mobiiliyhteydellä.

Lopuksi, käytä VPN-palvelua. VPN-yhteyttä käyttämällä voit vähentää datan käyttöäsi. Jos et halua käyttää liikaa dataa, käytä VPN-yhteyttä ja ota automaattinen dataraja käyttöön, jotta voit estää itsesi ylittämästä datan käytön kattorajaa.

Yhteenveto

Data on tärkeä osa älypuhelinten toimintakykyä. Jokaisella on oma tapansa käyttää dataa, mutta sinun tulisi kuitenkin yrittää vähentää datan käyttöäsi. Datan käytön varoituksen ilmestyessä ei tarvitse huolehtia, jos käytössäsi on Elisa, Telia tai DNA-liittymä. Jos käytössäsi on Moin liittymä, sinun tulisi seurata datan käyttöäsi tarkemmin, sillä Moin liittymätyypissä liittymään on liitetty 6 gigatavun kuukausittainen dataraja.

Voit seurata datan käyttöäsi omassa verkkopalvelussasi ja vähentää kulutustasi lataamalla vain tarvittavia sovelluksia ja katsella videoita offline-tilassa. Jos haluat minimoida datan käytön, voit myös käyttää VPN-yhteyttä ja ottaa käyttöön automaattisen datarajan.